Πώς να φτιάξετε το δικό σας λίπασμα στο σπίτι

0
Πώς να φτιάξετε το δικό σας λίπασμα στο σπίτι
Γονιμοποιημένο Έδαφος - Τα σπορόφυτα μεγαλώνουν

Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν εκτοξευθεί πρόσφατα, αφήνοντας πολλούς ιδιοκτήτες σπιτιού να αναρωτιούνται πώς να εξοικονομήσουν χρήματα και να προετοιμάσουν τις δικές τους φυτικές τροφές.

Στα τέλη Μαρτίου, για παράδειγμα, τιμές αζωτούχων λιπασμάτων σημείωσε άλμα 43% λόγω ελλείψεων εφοδιασμού. Τα καλά νέα: Δεν χρειάζεται να είσαι τρελός επιστήμονας για να φτιάξεις το δικό σου λίπασμα στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, πολλές συνταγές βιολογικών λιπασμάτων χρησιμοποιούν συστατικά που έχετε ήδη στο σπίτι ή ακόμα και πράγματα που διαφορετικά θα μπορούσατε να πετάξετε.

Τα περισσότερα λιπάσματα για τον κήπο σας περιέχουν διαφορετικές αναλογίες τριών βασικών βασικών ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ουσιες: άζωτο, φώσφορος και κάλιο. Αυτός ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών συνήθως αναφέρεται σε συντομογραφία „NPK“. Ευτυχώς, οι αναλογίες „NPK“ μπορούν να βρεθούν σε πολλά οικιακά είδη και απορρίμματα ή να δημιουργηθούν με μερικές απλές συνταγές.

7 τρόποι για να φτιάξετε το δικό σας λίπασμα

1. Αποκόμματα χόρτου

Μην βάζετε αυτό το κομμένο γρασίδι στο κράσπεδο μετά το κούρεμα. Αποκόμματα χόρτου μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό σάπια φύλλα και λίπασμα για το έδαφος του κήπου σας. Απλώς ρίξτε τα πάνω από τα λουλούδια ή τον λαχανόκηπό σας για να εισάγετε νέα θρεπτικά συστατικά και να προστατέψετε τα φυτά σας.

Προειδοποίηση: εάν το γρασίδι σας παλεύει με ασθένειες όπως κηλίδα δολαρίου ή καφέ μπάλωμα, μην γονιμοποιήσετε με αποκόμματα.

2. Οστεάλευρο

Μετατρέψτε τα αποκόμματα από την επόμενη βραδιά σας σε ένα αποτελεσματικό και οικονομικό λίπασμα. Οστεάλευρα είναι πλούσιο σε φώσφορο και ενώ συχνά πωλείται συσκευασμένο στα καταστήματα ως λίπασμα ή ζωοτροφή, είναι εύκολο να φτιάξτε στο σπίτι πολύ.

Για να φτιάξετε ένα λίπασμα για οστεάλευρα DIY, ακολουθήστε αυτά τα βήματα:

  • Σώστε και καθαρίστε τα οστά των ζώων από μερικά γεύματα.
  • Στρώνουμε ένα ταψί με καθαρισμένα κόκαλαστη συνέχεια ψήστε στους 284 βαθμούς ή υψηλότερο για περίπου τρεις ώρες.
  • Τρίψτε τα ψημένα κόκαλα σε ένα γουδί και γουδοχέρι ή πέτρινο μύλο για να δημιουργήσετε μια λεπτή σκόνη.
  • Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τη σκόνη.

3. Κελύφη αυγών

Περισσότερα αυγά από κοτόπουλα στην κουζίνα σας; Τα τσόφλια των αυγών είναι φορτωμένα με ανθρακικό ασβέστιο, το οποίο μπορεί να μειώσει το pH του εδάφους σας και να παρέχει στα φυτά σας απαραίτητο ασβέστιο. Τα τσόφλια αυγών είναι ιδιαίτερα υπέροχα για φυτά που αγαπούν το οξύ όπως τα βατόμουρα.

Απλώς πλύνετε και συνθλίψτε τα τσόφλια των αυγών σας και μετά σκορπίστε τα στο κρεβάτι του κήπου. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα υγρό λίπασμα βυθίζοντας τα τσόφλια των αυγών για να δημιουργήσετε «τσάι από κέλυφος

4. Καφές

Κόκκοι καφέ είναι εξαιρετική πηγή αζώτου και μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ωφέλιμων μικροοργανισμών. Μπορείτε να αποθηκεύσετε τη γλάστρα από το πρωινό σας φλιτζάνι joe και να καλλιεργήσετε τα χρησιμοποιημένα κατακάθια καφέ απευθείας στο χώμα σας ή να τα ενσωματώσετε σε ένα σωρό κομποστοποίησης μαζί με τα χάρτινα φίλτρα.

5. Κομποστ

Εάν θέλετε να μεταφέρετε τα υπολείμματα της κουζίνας σας στο επόμενο επίπεδο, σκεφτείτε να φτιάξετε τα δικά σας κοπρόχωμα. Η ανάμειξη οργανικής ύλης όπως τσόφλια αβγών, φλούδες μπανάνας και κατακάθι καφέ σε έναν κάδο ή στοίβα κομπόστ προτού το εφαρμόσετε στην αυλή σας μπορεί να δημιουργήσει καλύτερη αναλογία θρεπτικών συστατικών. Η κομποστοποίηση επιτρέπει επίσης την αποσύνθεση των υπολειμμάτων κουζίνας, κάνοντας τη φυτική τροφή πιο εύκολη στην πέψη.

Ψάχνετε για υγρό λίπασμα; Ανακατέψτε κομπόστ με νερό για να δημιουργήσετε τσάι κομπόστ.

Κοντινό πλάνο με σωρό κομπόστ γεμάτο υπολείμματα τροφών
Φωτογραφία: Σωρός κομπόστ / Ben_Kerck / Pixabay

6. Τέφρα ξύλου

ο τέφρα ξύλου στο τζάκι σας θεωρείται συχνά ως απόβλητο προϊόν καύσης ξύλου, αλλά στη δεκαετία του 1700, τα ξύλα συχνά καίγονταν για να παράγουν στάχτη για λίπασμα. Είναι γεμάτο ασβέστιο, αλλά και με άλλα θρεπτικά συστατικά που απορροφούν τα δέντρα από το έδαφος, όπως κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο.

7. Νερό ενυδρείου

Εάν έχετε ένα ενυδρείο ψαριών, έχετε και μια μηχανή παρασκευής λιπασμάτων. Το παλιό νερό του ενυδρείου είναι κακό για τα ψάρια σας, αλλά είναι γεμάτο με βακτήρια και θρεπτικά συστατικά που το κάνουν εξαιρετικό για τα φυτά εσωτερικού χώρου και τον κήπο σας. Εξοικονομήστε το νερό του ενυδρείου σας την επόμενη φορά που θα το αλλάξετε και χρησιμοποιήστε το για να ποτίσετε τα φυτά σας – εύκολο, δωρεάν λίπασμα!

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την κατασκευή του δικού σας λιπάσματος

1. Πώς μπορώ να φτιάξω το δικό μου μείγμα λιπασμάτων;

Ένα σπιτικό μείγμα λιπασμάτων μπορεί να γίνει συνδυάζοντας διαφορετικά συστατικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σε έναν κάδο ή στοίβα κομποστοποίησης. Εάν δεν είστε σίγουροι τι χρειάζονται τα φυτά σας, στοχεύστε σε αναλογία NPK 10-10-10 – 10% άζωτο, 10% φώσφορο και 10% κάλιο. Αυτή η ισορροπημένη αναλογία θα παρέχει στα φυτά σας μια ομοιόμορφη σειρά από βασικά θρεπτικά συστατικά.

2. Πώς μπορώ να φτιάξω υγρό λίπασμα στο σπίτι;

Είναι εύκολο να φτιάξετε υγρό λίπασμα στο σπίτι με οστεάλευρα, τσόφλια αυγών, νερό ενυδρείου ή τσάι κομπόστ.

3. Ποιο είναι το καλύτερο σπιτικό λίπασμα;

Το καλύτερο σπιτικό λίπασμα για τα φυτά σας θα εξαρτηθεί από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Εάν ανησυχείτε να το κάνετε σωστά, κάντε μια δοκιμή εδάφους για να προσδιορίσετε ποιο λίπασμα είναι κατάλληλο για εσάς.

Καλό για τον κήπο και το πορτοφόλι σας

Το να φτιάξετε το δικό σας λίπασμα κήπου από οικιακά είδη και απορρίμματα είναι ένας διασκεδαστικός και οικονομικός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι τα φυτά σας λαμβάνουν άφθονα θρεπτικά συστατικά. Θα εξοικονομήσετε χρήματα σε λίπασμα, θα κάνετε θαύματα για τον βιολογικό κήπο σας και θα βάλετε στη χρήση πράγματα που διαφορετικά θα πήγαιναν στα σκουπίδια ή στην αποχέτευση.

Με τις επτά απλές λύσεις μας, είναι εύκολο να μάθετε πώς να φτιάχνετε το δικό σας λίπασμα στο σπίτι. Ωστόσο, εάν αναζητάτε βοήθεια στην πορεία, οι επαγγελματίες περιποίησης γκαζόν μας είναι μόνο μια κλήση ή ένα κλικ μακριά.

Κύρια φωτογραφία: Γκρέτα Χόφμαν / Pexels

Annie Parnell

Annie Parnell

Με καταγωγή από την περιοχή της Ουάσιγκτον, DC, η Annie Parnell είναι ανεξάρτητη συγγραφέας και παραγωγός ήχου με έδρα το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια. Είναι παθιασμένη με την κηπουρική, την υπαίθρια αναψυχή, τη βιωσιμότητα και όλα τα πράγματα με τη μουσική και την ποπ κουλτούρα.

Schreibe einen Kommentar