Πώς να επιλέξετε το σωστό λίπασμα γκαζόν

0
Πώς να επιλέξετε το σωστό λίπασμα γκαζόν
γάντια χέρια που συλλέγουν κοκκώδες λίπασμα γκαζόν από μια σακούλα στο γρασίδι

Αναζητήστε λιπάσματα γκαζόν και θα βρείτε ένα εκατομμύριο επιλογές με διαφορετικούς αριθμούς και λέξεις στην περιγραφή. Είναι δύσκολο να καταλάβεις ποιο να αγοράσεις αν δεν ξέρεις τι σημαίνει όλο αυτό. Αυτός ο οδηγός εξηγεί λεπτομερώς πώς να επιλέξετε το σωστό λίπασμα γκαζόν, από την κατανόηση της αναλογίας NPK έως την επιλογή της μεθόδου εφαρμογής που προτιμάτε.

Θέλετε να κάνετε τη διαδικασία αγοράς λιπασμάτων πιο εύκολη; Δείτε τις κορυφαίες επιλογές του LawnStarter για τα καλύτερα λιπάσματα γκαζόν της χρονιάς. Κατατάξαμε επίσης τα καλύτερα λιπάσματα για το Bermudagrass και τα καλύτερα λιπάσματα για το St. Augustinegrass.

Πώς να διαβάσετε τους αριθμούς λιπασμάτων γκαζόν

Σε οποιαδήποτε ετικέτα λιπάσματος χλοοτάπητα, θα βρείτε έναν συνδυασμό τριών αριθμών. Μπορεί να είναι 10-10-10, 32-0-10, 16-4-8 ή οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός. Αυτοί οι αριθμοί ονομάζονται αναλογία NPK. Η αναλογία NPK είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του σωστού λιπάσματος για το γκαζόν σας.

Το NPK σημαίνει άζωτο (N), φώσφορο (P) και κάλιο (K). Αυτά είναι τα τρία πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για το γρασίδι σας. Οι αριθμοί στην αναλογία σας λένε τι ποσοστό από κάθε θρεπτικό συστατικό περιέχει το λίπασμα. Για παράδειγμα, ένα λίπασμα με NPK 10-10-10 είναι 10% άζωτο, 10% φώσφορος και 10% κάλιο.

Πολλαπλασιάστε τα ποσοστά με την ποσότητα του λιπάσματος στη συσκευασία για να υπολογίσετε πόσα κιλά αζώτου, φωσφόρου ή καλίου περιέχει το λίπασμα. Για παράδειγμα, εάν αγοράσετε ένα σακουλάκι λιπάσματος 14 λιβρών με NPK 16-4-8, θα χρησιμοποιήσετε αυτούς τους υπολογισμούς:

16% (0,16) άζωτο x 14 λίβρες λιπάσματος = 2,24 λίβρες άζωτο

4% (0,04) φώσφορος x 14 λίβρες λιπάσματος = 0,56 λίβρες φώσφορο

8% (0,08) κάλιο x 14 λίβρες λιπάσματος = 1,12 λίβρες κάλιο

Το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο έχουν διαφορετικό σκοπό:

  • Αζωτο ενισχύει τη γρήγορη ανάπτυξη και το σκούρο πράσινο χρώμα.
  • Φώσφορος ενθαρρύνει την ισχυρή ανάπτυξη των ριζών.
  • Κάλιο βελτιώνει την αντοχή στις ασθένειες και τη γενική υγεία των φυτών.

Έτσι, εάν ο κύριος στόχος σας είναι να κάνετε το γκαζόν σας να μεγαλώνει πιο γρήγορα και πιο πράσινο, θα θέλετε ένα λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο.

Μια δοκιμή εδάφους μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι NPK πρέπει να αναζητήσετε στο λίπαμά σας, επειδή τα αποτελέσματα σας λένε ποια θρεπτικά συστατικά περιέχει το χώμα σας και ποια στερείται.

Αν ανακαλύψετε ότι το χώμα σας δεν έχει αρκετό φώσφορο, θα χρειαστείτε ένα λίπασμα με άφθονο φώσφορο. Το ίδιο ισχύει και για το κάλιο. Τα αποτελέσματα της δοκιμής εδάφους σας θα σας πουν επίσης πόσα κιλά αζώτου πρέπει να εφαρμόσετε στο γρασίδι σας. Ανάλογα με το εργαστήριο που χρησιμοποιείτε, τα αποτελέσματα μπορεί να σας υποδείξουν ακόμη και την καλύτερη αναλογία NPK που πρέπει να αναζητήσετε.

Θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή εδάφους από το τοπικό γραφείο επέκτασης της κομητείας του κρατικού πανεπιστημίου σας. Βρείτε την επέκταση του πανεπιστημίου σας χρησιμοποιώντας αυτόν τον κατάλογο.

Κοκκώδες έναντι υγρού λιπάσματος γκαζόν

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε υγρό ή κοκκώδες λίπασμα; Αυτό είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Εδώ είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός για να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του κοκκώδους λιπάσματος γκαζόν

Τα κοκκώδη λιπάσματα έρχονται με τη μορφή μικροσκοπικών σωματιδίων (γνωστοί και ως „κόκκοι“) σε μια σακούλα. Τα απλώνετε στο γρασίδι σας χρησιμοποιώντας λιπασματοδιανομέα, χωρίς να τα αραιώσετε ή να ανακατέψετε πρώτα με νερό. Οι περισσότερες επιλογές σε κόκκους είναι «λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης», που σημαίνει ότι προσθέτουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και όχι όλα ταυτόχρονα.

Πλεονεκτήματα του κοκκώδους λιπάσματος Μειονεκτήματα του κοκκώδους λιπάσματος
Πιο ομοιόμορφη κάλυψη παρά υγρό

Φόρμουλα βραδείας αποδέσμευσης σημαίνει αποτελέσματα μεγαλύτερης διάρκειας

Πιο περίπλοκη διαδικασία αίτησης

Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διασπαστεί στο έδαφος και πρασίνισε το γρασίδι

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του υγρού λιπάσματος γκαζόν

Τα υγρά λιπάσματα διατίθενται σε μερικές διαφορετικές μορφές. Μερικά έρχονται σε έτοιμα για ψεκασμό μπουκάλια που απλά τα συνδέετε στον εύκαμπτο σωλήνα του κήπου σας, άλλα σε συμπυκνωμένη υγρή μορφή που τα αραιώνετε με νερό πριν τα ψεκάσετε και άλλα σε υδατοδιαλυτά σωματίδια που γίνονται υγρά όταν τα αναμειγνύετε με νερό.

Πλεονεκτήματα του υγρού λιπάσματος Μειονεκτήματα του υγρού λιπάσματος
Ταχύτερη πρασινάδα

Πιο εύκολη εφαρμογή
Συνήθως περιέχει λίπασμα άμεσης αποδέσμευσηςπράγμα που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα δεν διαρκούν τόσο πολύ

Συχνά οδηγεί σε αποσπασματική κάλυψη

Πιο πιθανό να κάψει το γρασίδι παρά κόκκους

Συνθετικό εναντίον βιολογικό λίπασμα γκαζόν

Εάν ενδιαφέρεστε για φιλική προς το περιβάλλον φροντίδα του γκαζόν ή εάν έχετε κατοικίδια σε εξωτερικούς χώρους για να ανησυχείτε, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα οργανικό λίπασμα γκαζόν. Εδώ είναι τα οφέλη και τα μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του συνθετικού λιπάσματος γκαζόν

Συνθετικά λιπάσματα χλοοτάπητα χρησιμοποιήστε ανθρωπογενείς χημικές ουσίες για να προσθέσετε θρεπτικά συστατικά στο γρασίδι σας.

Πλεονεκτήματα του συνθετικού λιπάσματος Μειονεκτήματα του συνθετικού λιπάσματος
Φθηνότερο από το βιολογικό

Πιο γρήγορα αποτελέσματα από τα βιολογικά

Ρυπαίνει τις πηγές νερού με χημικά ως αποτέλεσμα της απορροής των ομβρίων υδάτων

Βλάπτει τους ωφέλιμους οργανισμούς στο έδαφος σας όπως οι γαιοσκώληκες και τα φιλικά προς τα φυτά βακτήρια

Τοξικό για τα κατοικίδια

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του βιολογικού λιπάσματος γκαζόν

Τα βιολογικά λιπάσματα γκαζόν χρησιμοποιούν φυσικά υλικά όπως κοπριά, λίπασμα, βαμβακάλευρο, οστεάλευρο ή φύκια για να προσθέσουν θρεπτικά συστατικά στο χώμα σας.

Πλεονεκτήματα του οργανικού λιπάσματος Μειονεκτήματα του οργανικού λιπάσματος
Δεν μολύνει το περιβάλλον με αφύσικα υλικά

Βελτιώνει τη δομή του εδάφους

Αυξάνει τον αριθμό των ωφέλιμων μικροοργανισμών όπως γαιοσκώληκες και φιλικά προς τα φυτά βακτήρια στο έδαφος σας

Ασφαλές για κατοικίδιαακόμη και αμέσως μετά την εφαρμογή

Πιο ακριβό από το συνθετικό

Μπορεί να χρειαστούν μερικές εφαρμογές για να δείτε σημαντική βελτίωση στο γκαζόν σας

Ειδικά λιπάσματα γκαζόν

Μερικοί χλοοτάπητες έχουν ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν τα λιπάσματα που λειτουργούν σωστά. Σε αυτή την περίπτωση, αυτά τα εξειδικευμένα λιπάσματα μπορούν να κάνουν το κόλπο.

Λιπάσματα για νέους χλοοτάπητες

Εάν φυτέψατε πρόσφατα νέους σπόρους χόρτου ή βάλατε νέο χλοοτάπητα, θα θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό λίπασμα που ονομάζεται λίπασμα εκκίνησης γκαζόν. Τα λιπάσματα εκκίνησης είναι ειδικά σχεδιασμένα για να ωφελούν το νέο γρασίδι. Περιέχουν υψηλή ποσότητα φωσφόρου για υγιή ανάπτυξη των ριζών και χαμηλή ποσότητα αζώτου για την πρόληψη καύσης.

Λιπάσματα ζιζανίων και ζωοτροφών

Πολλά λιπάσματα περιέχουν προφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα ή μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα για τον έλεγχο των ζιζανίων ως μπόνους.

Προέκταση Τα λιπάσματα ζιζανίων και ζωοτροφών που εφαρμόζονται νωρίς την άνοιξη αποτρέπουν τα κοινά καλοκαιρινά ζιζάνια όπως το καβουρόχορτο.

Μεταφυτρωτικά σκοτώστε τα ζιζάνια που έχουν ήδη φυτρώσει στο γρασίδι σας.

Εποχιακά Λιπάσματα Χλοοτάπητα

Ορισμένα λιπάσματα έχουν σχεδιαστεί για χρήση σε συγκεκριμένες εποχές του χρόνου. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε εποχιακά λιπάσματα, θα χρειαστεί να αγοράσετε διαφορετικό προϊόν για κάθε εφαρμογή καθ‘ όλη τη διάρκεια του έτους. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε καλοκαιρινό λίπασμα το φθινόπωρο ή το αντίστροφο.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τα λιπάσματα γκαζόν

1. Τι είναι το λίπασμα χωρίς φωσφορικά;


Το λίπασμα χωρίς φωσφορικά άλατα είναι λίπασμα που δεν περιέχει φώσφορο.

Παρόλο που ο φώσφορος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό των φυτών, διαταράσσει τα υδάτινα οικοσυστήματα προκαλώντας άνθηση φυκιών.

Πολλά κράτη απαγορεύουν ή περιορίζουν τη χρήση λιπασμάτων με φώσφορο.

2. Ποια είναι η καλύτερη αναλογία για ανοιξιάτικο λίπασμα γκαζόν;


Την άνοιξη, θέλετε ένα λίπασμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο για να αποτρέψετε το κάψιμο του χόρτου καθώς ξυπνά από τον χειμερινό λήθαργο. Ο πρώτος αριθμός στην αναλογία NPK πρέπει να είναι 10 ή λιγότερο.

Τα ανοιξιάτικα λιπάσματα γκαζόν θα πρέπει επίσης να περιέχουν λίγο φώσφορο (αν επιτρέπεται στην πολιτεία σας) και κάλιο.

3. Ποια είναι η καλύτερη αναλογία για καλοκαιρινό λίπασμα γκαζόν;

Το καλοκαίρι, το γρασίδι σας χρειάζεται πολύ άζωτο για να το βοηθήσει να παραμείνει πυκνό και πράσινο μέσω της τιμωρίας της ζέστης. Ο πρώτος αριθμός στην αναλογία NPK θα πρέπει να είναι 20 ή περισσότερο.

Ο φώσφορος και το κάλιο δεν είναι τόσο σημαντικά το καλοκαίρι.

Σημείωση: Μην το κάνετε γονιμοποιήστε τα χόρτα της δροσερής εποχής το καλοκαίρι. Τα χόρτα της δροσερής εποχής αδρανούν το καλοκαίρι, επομένως το λίπασμα αυτή την εποχή του χρόνου – ειδικά το λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο – θα έκαιγε το γρασίδι.

4. Ποια είναι η καλύτερη αναλογία για το φθινοπωρινό λίπασμα γκαζόν;

Το φθινόπωρο, το γρασίδι σας χρειάζεται βοήθεια για να προετοιμαστεί για να επιβιώσει τον χειμώνα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν ζείτε σε περιοχή που χιονίζει. Χρειάζεστε χαμηλό άζωτο και όσο το δυνατόν περισσότερο φώσφορο (αν επιτρέπεται εκεί που ζείτε) και κάλιο.

Ο πρώτος αριθμός στην αναλογία NPK θα πρέπει να είναι 10 ή μικρότερος και ο δεύτερος και ο τρίτος αριθμός πρέπει να είναι υψηλότεροι από τον πρώτο.

Πότε και πώς να γονιμοποιήσετε το γκαζόν σας

Αφού επιλέξετε το σωστό λίπασμα γκαζόν, πρέπει να το εφαρμόσετε. Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να λιπάνετε το γκαζόν σας; Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του χόρτου σας. Δείτε τον οδηγό μας σχετικά με το Πότε να λιπάνετε το γρασίδι σας για προγράμματα λίπανσης γκαζόν για χόρτα δροσερής και θερμής περιόδου.

Για μια βήμα προς βήμα εξήγηση του τρόπου εφαρμογής υγρών και κοκκωδών λιπασμάτων, ανατρέξτε στον οδηγό μας σχετικά με το Πώς να λιπάνετε το γκαζόν σας.

Όταν τελειώσετε με τη λίπανση του χλοοτάπητα, θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα από ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι το γρασίδι σας θα χρειάζεται κούρεμα πιο συχνά, αλλά δεν χρειάζεται να φιλάτε τον ελεύθερο χρόνο σας τα Σαββατοκύριακα αντίο. Εβδομαδιαία ή δύο φορές την εβδομάδα κούρεμα γκαζόν από την LawnStarter’s τοπικοί επαγγελματίες φροντίδας γκαζόν είναι μόνο ένα κλικ μακριά.

Κύρια φωτογραφία: Shutterstock

Τζόρνταν Αρντοΐν

Τζόρνταν Αρντοΐν

Ο Jordan Ardoin είναι συγγραφέας και λάτρης των φυτών εσωτερικού χώρου με καταγωγή από τη Φλόριντα. Στον ελεύθερο χρόνο της, απολαμβάνει να κυνηγάει τις δύο γάτες της στο σπίτι και να προσπαθεί να κρατήσει ζωντανά τα φυτά εσωτερικού χώρου της.

Schreibe einen Kommentar