Πώς να γονιμοποιήσετε το γκαζόν σας

0
Πώς να γονιμοποιήσετε το γκαζόν σας
Άνθρωπος που χρησιμοποιεί λιπασματοδιανομέα για να απλώσει λίπασμα στο γρασίδι του

Το γρασίδι είναι πάντα πιο πράσινο όπου το λιπαίνεις. Αν θέλετε ένα παχύ, σκούρο πράσινο γκαζόν που κάνει όλους τους γείτονες να ζηλεύουν, ακολουθήστε τις βήμα προς βήμα συμβουλές του LawnStarter για το πώς να λιπάνετε το γκαζόν σας, είτε χρησιμοποιείτε υγρό είτε κοκκώδες λίπασμα.

Πώς να προετοιμάσετε το γκαζόν σας για λίπανση

Μην πηδάτε κατευθείαν στη λίπανση του γκαζόν σας – όχι αν θέλετε να λειτουργήσει. Αρχικά, πρέπει να μάθετε τι συμβαίνει με το χώμα κάτω από το γκαζόν σας και να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές.

Βήμα 1: Δοκιμάστε το χώμα σας

Η δοκιμή του εδάφους σας σάς επιτρέπει να γνωρίζετε το pH του εδάφους σας και τα θρεπτικά συστατικά που λείπει από το έδαφος σας. Δεδομένου ότι η λίπανση έχει να κάνει με τη διατροφή του γκαζόν σας με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, μια δοκιμή εδάφους θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό λίπασμα για το γρασίδι σας.

Μπορείτε να δοκιμάσετε το χώμα σας στο σπίτι χρησιμοποιώντας ταινίες pH από το κατάστημα, αλλά αυτού του είδους η δοκιμή θα υποδείξει μόνο το pH του εδάφους και δεν θα σας πει τίποτα για σημαντικά θρεπτικά συστατικά των φυτών.

Κάντε μια πιο εις βάθος δοκιμή στέλνοντας ένα δείγμα εδάφους σε ένα εργαστήριο. Θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή εδάφους από το τοπικό γραφείο επέκτασης της κομητείας του κρατικού πανεπιστημίου σας, το οποίο μπορείτε να βρείτε στο Εθνικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργίας κατάλογο πανεπιστημίου.

Βήμα 2: Προσαρμόστε το pH του εδάφους όπως χρειάζεται

Η δοκιμή εδάφους σας μπορεί να αποκαλύψει ότι το pH του εδάφους σας είναι πολύ όξινο (που σημαίνει πολύ χαμηλό) ή πολύ αλκαλικό (που σημαίνει πολύ υψηλό). Με όξινο ή αλκαλικό χώμα, το γρασίδι σας θα δυσκολευτεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από το λίπασμα, ανεξάρτητα από το πόση ποσότητα του βάλετε.

Το ιδανικό εύρος pH για τα περισσότερα χόρτα είναι 6,5 – 7. Εάν το pH του εδάφους σας είναι χαμηλότερο από αυτό το εύρος, προσθέστε αγροτικό ασβέστη να το μεγαλώσει πριν τη λίπανση. Εάν το pH του εδάφους σας είναι υψηλότερο από αυτό το εύρος, προσθέστε στοιχειακό θείο να το χαμηλώσει πριν τη λίπανση. Τα αποτελέσματα των δοκιμών εδάφους σας θα πρέπει να περιλαμβάνουν συμβουλές σχετικά με την ποσότητα ασβέστη ή θείου που πρέπει να εφαρμόσετε για τις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Βήμα 3: Ποτίστε το γκαζόν λίγες μέρες πριν τη λίπανση

Περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες πριν από τη λίπανση, ποτίστε το γκαζόν σας όπως θα κάνατε συνήθως. Με αυτόν τον τρόπο, μέχρι να προσθέσετε το λίπασμα που έχετε επιλέξει, το έδαφος θα είναι υγρό –αλλά όχι πολύ υγρό– και έτοιμο να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά.

Πώς να εφαρμόσετε κοκκώδες λίπασμα γκαζόν

Μερικά λιπάσματα γκαζόν έρχονται με τη μορφή κόκκων, τα οποία είναι μικροσκοπικά, ξηρά σωματίδια που συνήθως έρχονται σε σακούλα. Αυτά ονομάζονται κοκκώδη λιπάσματα.

Βήμα 1: Χρησιμοποιήστε ένα γκαζόν

Για τα κοκκώδη λιπάσματα, θα χρειαστείτε έναν λιπασματοδιανομέα, οπότε το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε τον κατάλληλο διανομέα για την αυλή σας:

  • Διανομείς χειρός κρατήστε μια μικρή ποσότητα λιπάσματος και είναι καλύτερο για μικρότερες αυλές.
  • Διανομείς εκπομπήςγνωστό και ως περιστροφικοί διανομείς, ρίχνουμε το λίπασμα σε μεγάλη ακτίνα για πιο γρήγορη εφαρμογή.
  • Διανομείς σταγόνων γονιμοποιήστε ένα μικρό σημείο κάθε φορά, ώστε να είναι καλά για ακρίβεια.

Αφού επιλέξετε τον λιπασματοδιανομέα σας, ρυθμίστε τον στη σωστή ρύθμιση ποσοστού εφαρμογής. Η ετικέτα στη σακούλα λιπασμάτων σας θα σας πει ποια ρύθμιση να χρησιμοποιήσετε για το συγκεκριμένο προϊόν.

Τοποθετήστε το διανομέα στο δρόμο ή σε άλλη σκληρή επιφάνεια –όχι στο γρασίδι σας– για να το γεμίσετε με λίπασμα. Με αυτόν τον τρόπο, οποιοδήποτε προϊόν χυθεί δεν θα μπει στο χώμα, καίγοντας πιθανώς το γρασίδι σας. Βεβαιωθείτε ότι η χοάνη είναι κλειστή και, στη συνέχεια, ρίξτε τόσο λίπασμα στον διανομέα όσο χρειάζεται για να καλύψετε ολόκληρη την αυλή σας.

Βήμα 2: Λιπάνετε πρώτα την περίμετρο και προχωρήστε προς τα μέσα

Πρώτα, περπατήστε το διαστρωτήρα γύρω από την εξωτερική άκρη (περίμετρο) του γκαζόν σας. Περπατήστε με αργό, σταθερό ρυθμό για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη κάλυψη.

Όταν τελειώσετε με την περίμετρο, περπατήστε τον διασκορπιστή μπρος-πίσω στο γρασίδι σε ευθείες γραμμές, παρόμοια με το σχέδιο που ακολουθείτε όταν κόβετε. Επικαλύπτετε μερικές ίντσες σε κάθε πέρασμα, ώστε να μην χάνετε κανένα σημείο. Συνεχίστε μέχρι να καλύψετε όλο το γκαζόν.

Βήμα 3: Ποτίστε αμέσως το γκαζόν

Αμέσως μετά τη διασπορά του λιπάσματος, ποτίστε καλά το γκαζόν σας με το χέρι ή με ψεκαστήρες. Το νερό θα σπρώξει τους κόκκους προς τα κάτω στο έδαφος και θα βοηθήσει το έδαφος να τους απορροφήσει.

Βήμα 4: Καθαρίστε τον εαυτό σας

Αφού λιπάνετε το γκαζόν, σκουπίστε τυχόν περιττούς κόκκους στο δρόμο και άλλες σκληρές επιφάνειες και πετάξτε τους στα σκουπίδια. Εάν αφήσετε έξω το υπερβολικό λίπασμα, το νερό της βροχής θα το μεταφέρει τελικά σε φυσικά υδάτινα σώματα, μολύνοντάς τα με χημικές ουσίες.

Αφαιρέστε το λίπασμα που περίσσεψε από τον διανομέα και τοποθετήστε το ξανά στη σακούλα και, στη συνέχεια, αποθηκεύστε το σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από την περίεργη πρόσβαση των κατοικίδιων και των παιδιών.

Μόλις αδειάσει ο λιπασματοδιανομέας, ανοίξτε τη χοάνη και ψεκάστε ολόκληρο το μηχάνημα με έναν εύκαμπτο σωλήνα. Αποθηκεύστε το λιπασματοδιανομέα σας μέσα για να μην σκουριάζει.

Πώς να εφαρμόσετε υγρό λίπασμα γκαζόν

Αντί για κόκκους, ορισμένα λιπάσματα γκαζόν έρχονται ως υγρό σε μπουκάλι ή ως υδατοδιαλυτό υλικό που αναμιγνύετε με νερό. Ψεκάζετε αυτά τα λιπάσματα στο γρασίδι σας.

Βήμα 1: Συνδέστε ή γεμίστε τον ψεκαστήρα σας

Πολλά υγρά λιπάσματα γκαζόν διατίθενται σε έναν „έτοιμο προς ψεκασμό“ ψεκαστήρα με άκρο σωλήνα που προσαρμόζεται στον εύκαμπτο σωλήνα του κήπου σας. Δεν χρειάζεται να τα αραιώσετε μόνοι σας με νερό γιατί ο εύκαμπτος σωλήνας θα το κάνει αυτόματα για εσάς. Απλώς βιδώστε καλά το μπουκάλι στον εύκαμπτο σωλήνα και ψεκάστε.

Εάν το λίπαμά σας δεν διατίθεται σε μπουκάλι „έτοιμο για ψεκασμό“, θα πρέπει να το αναμίξετε με νερό πριν το χρησιμοποιήσετε. Η ετικέτα του προϊόντος θα σας πει τη σωστή αναλογία λιπάσματος προς νερό. Μόλις αραιώσετε το λίπασμα, ρίξτε το σε έναν ψεκαστήρα χειρός ή σακιδίου.

Βήμα 2: Εφαρμόστε λίπασμα ομοιόμορφα σε όλο το γρασίδι

Περπατήστε αργά στο γρασίδι σας σε ευθείες γραμμές, ψεκάζοντας από τη μία πλευρά στην άλλη στο σώμα σας καθώς προχωράτε. Δώστε προσοχή στο πόσο μακριά φτάνει ο ψεκαστήρας σας, ώστε να μπορείτε να το παραλάβετε στο επόμενο πέρασμα από εκεί που φεύγει.

Προσπαθήστε να μην χάσετε κανένα σημείο και προσπαθήστε να μην ψεκάζετε υπερβολικά κανένα σημείο. Η ομοιόμορφη εφαρμογή υγρού λιπάσματος μπορεί να είναι δύσκολη αν δεν ξέρετε τι κάνετε. Πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιού έχουν διαπιστώσει ότι το υγρό λίπασμα έχει ως αποτέλεσμα ένα αποσπασματικό γκαζόν.

Βήμα 3: Περιμένετε μερικές ώρες για να ποτίσετε

Μην ποτίζετε το γκαζόν σας αμέσως μετά τον ψεκασμό υγρού λιπάσματος. Το νερό θα ξεπλύνει το λίπασμα από το γρασίδι σας πριν προλάβει να μουλιάσει στο χώμα.

Δώστε χρόνο στο λίπασμα να στεγνώσει, που θα διαρκέσει περίπου δύο έως τέσσερις ώρες. Μόλις το γρασίδι φαίνεται κυρίως στεγνό, ποτίστε καλά για να βοηθήσετε το γρασίδι σας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά του λιπάσματος.

Βήμα 4: Καθαρίστε τον ψεκαστήρα σας

Εάν χρησιμοποιήσατε ψεκαστήρα χειρός ή σακιδίου, αδειάστε το λίπασμα που έχει απομείνει πίσω στο αρχικό δοχείο και ξεπλύνετε τον ψεκαστήρα με έναν εύκαμπτο σωλήνα. Αποθηκεύστε το δοχείο του λιπάσματος σε χώρο ελεγχόμενο από το κλίμα σε εσωτερικό χώρο, μακριά από κατοικίδια ή μικρά παιδιά.

Περισσότερες συμβουλές για τη λίπανση του γκαζόν σας

Τώρα ξέρετε πώς να γονιμοποιήσετε το γκαζόν σας, αλλά η δουλειά έχει κάτι περισσότερο από αυτό. Για το καλύτερο δυνατό γκαζόν, πρέπει να εφαρμόσετε το σωστό λίπασμα τη σωστή εποχή του χρόνου.

Πότε να λιπάνετε το γκαζόν σας: Η καλύτερη στιγμή για να λιπάνετε το γρασίδι σας είναι κατά την ενεργό καλλιεργητική περίοδο, η οποία ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του γρασιδιού. Λιπάνετε τα χόρτα της θερμής εποχής στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου. Λιπάνετε τα χόρτα της δροσερής εποχής στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του φθινοπώρου και στα τέλη του φθινοπώρου. Μάθετε περισσότερα στον οδηγό μας για το Πότε να γονιμοποιήσετε το γκαζόν σας.

Επιλέγοντας το σωστό λίπασμα για το γκαζόν σας: Διαφορετικά λιπάσματα είναι κατάλληλα για διαφορετικές ανάγκες γκαζόν. Πρώτα, πρέπει να βρείτε ένα λίπασμα με τη σωστή ποσότητα αζώτου, φωσφόρου και καλίου για το χώμα σας. Πρέπει επίσης να επιλέξετε ανάμεσα σε λιπάσματα άμεσης ή βραδείας αποδέσμευσης και συνθετικά ή οργανικά λιπάσματα. Μάθετε περισσότερα στον οδηγό μας σχετικά με το Πώς να επιλέξετε το σωστό λίπασμα για το γκαζόν σας.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη λίπανση γκαζόν

1. Πόσο κοστίζει η λίπανση ενός χλοοτάπητα;

Εάν επιλέξετε να αγοράσετε λίπασμα για να λιπάνετε το γρασίδι σας, θα ξοδέψετε περίπου $10 έως $30 ανά τσάντα του λιπάσματος. Το πόσο λίπασμα χρειάζεστε εξαρτάται από το μέγεθος του γκαζόν σας.

Αν προσλάβετε μια επαγγελματική εταιρεία περιποίησης γκαζόν για να γονιμοποιήσει το γρασίδι σας, θα πρέπει να περιμένετε να πληρώσετε μεταξύ τους $75 και $500 ανά υπηρεσία, ανάλογα με τα ποσοστά εργασίας στον τόπο διαμονής σας, το μέγεθος του γκαζόν σας και τον τύπο λιπάσματος που θέλετε να χρησιμοποιήσουν οι επαγγελματίες.

2. Πόσο λίπασμα χλοοτάπητα χρειάζομαι;

Το πόσο λίπασμα χρειάζεστε διαφέρει από προϊόν σε προϊόν. Ελέγξτε την ετικέτα του λιπάσματος για πληροφορίες σχετικά με το πόσο έδαφος μπορείτε να καλύψετε με μία συσκευασία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, περίπου 14 – 20 λίβρες κοκκώδους λιπάσματος θα καλύπτουν 5.000 τετραγωνικά πόδια.

Εάν δεν γνωρίζετε ήδη τα τετραγωνικά μέτρα του γκαζόν σας, υπάρχουν μερικοί εύκολοι τρόποι για να το καταλάβετε:

1. Εάν γνωρίζετε τα τετραγωνικά μέτρα της συνολικής ιδιοκτησίας σας και τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού σας, αφαιρέστε το μέγεθος του σπιτιού σας από το μέγεθος του ακινήτου σας. Αυτό που απομένει είναι περίπου το μέγεθος του γκαζόν σας.

Ή

2. Μετρήστε γύρω από την περίμετρο του γκαζόν σας με μεζούρα ή μεζούρα. Πολλαπλασιάστε το μήκος επί το πλάτος για την περιοχή του γκαζόν σας.

3. Πώς αντιστρέφετε το κάψιμο του λιπάσματος;

Ξεπλύνετε το χώμα σας με ΠΟΛΥ νερό εάν παρατηρήσετε ότι το γρασίδι γίνεται κίτρινο, μαύρισμα ή καφέ μετά τη λίπανση. Ο αποχρωματισμός μπορεί να είναι σημάδι εγκαύματος λιπάσματος, πράγμα που σημαίνει ότι το σημείο έλαβε πάρα πολύ άζωτο από το λίπαμά σας. Το υπερβολικό πότισμα θα κάνει ένα μέρος του αζώτου να ξεπλυθεί από το έδαφος, ώστε το γρασίδι σας να μπορεί να ανακάμψει.

Μόλις το γρασίδι πεθάνει εντελώς από το κάψιμο του λιπάσματος και γίνει καφέ, δεν μπορείτε να το επαναφέρετε στη ζωή. Αλλά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με νέο, υγιές γρασίδι ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

Αφαιρέστε το νεκρό γρασίδι με τσουγκράνα γκαζόν. Θα πρέπει να μπορείτε να δείτε το γυμνό χώμα.

Ποτίστε καλά το νεκρό έμπλαστρο και τις γύρω περιοχές για να ξεπλύνετε την περίσσεια αζώτου από το έδαφος.

Εάν έχετε έναν τύπο γρασιδιού που απλώνεται όπως οι Βερμούδες ή το Κεντάκι bluegrass: Τελείωσες. Το γρασίδι που επισκευάζεται μόνο του θα εξαπλωθεί από μόνο του μέσα από ριζώματα ή στόλωνα για να καλύψει το γυμνό έμπλαστρο.

Εάν έχετε ένα είδος χόρτου που συσσωρεύεται, όπως η φέσουα ή η πολυετής ρίγας: Βάλτε ξανά το γυμνό έμπλαστρο με νέο γρασίδι.

4. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να γονιμοποιήσετε ένα γκαζόν με σκύλους;

Οι ιδιοκτήτες σπιτιού με σκύλους (ή άλλα κατοικίδια που περνούν χρόνο στην αυλή) θα πρέπει να χρησιμοποιούν οργανικό λίπασμα γκαζόν για δύο λόγους.

Πρώτα απ ‚όλα, τα οργανικά λιπάσματα είναι μη τοξικά. Τα κατοικίδιά σας θα είναι απολύτως ασφαλή αν τσιμπήσουν το επεξεργασμένο γρασίδι, ακόμα και αμέσως μετά τη λίπανση.

Δεύτερον, τα περισσότερα οργανικά λιπάσματα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο. Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με την εφαρμογή αζώτου στο γρασίδι σας εάν έχετε σκύλους, επειδή όταν ο σκύλος σας κατουρεί στο γρασίδι, προσθέτουν ακόμη περισσότερο άζωτο στο χώμα.

Ο συνδυασμός λιπάσματος υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο και ούρων σκύλου συχνά οδηγεί σε έγκαυμα λιπάσματος και καφέ μπαλώματα στο γρασίδι.

Επαγγελματική βοήθεια για τη φροντίδα του γκαζόν

Όταν γονιμοποιείτε το γρασίδι σας σε ένα τακτικό πρόγραμμα, θα μεγαλώσει πιο γρήγορα από ποτέ, κάτι που είναι υπέροχο… εκτός αν θέλετε να περάσετε τα Σαββατοκύριακα σας σε κάτι άλλο εκτός από το κούρεμα του γκαζόν.

Θέλετε ένα παχύ, υγιές γκαζόν με πολύ νέα ανάπτυξη χωρίς την ταλαιπωρία να το κρατήσετε κομμένο; Εβδομαδιαία υπηρεσία κοπής γκαζόν από την LawnStarter’s τοπικοί επαγγελματίες φροντίδας γκαζόν είναι μόνο ένα κλικ μακριά.

Κύρια φωτογραφία: Shutterstock

Τζόρνταν Αρντοΐν

Τζόρνταν Αρντοΐν

Ο Jordan Ardoin είναι συγγραφέας και λάτρης των φυτών εσωτερικού χώρου με καταγωγή από τη Φλόριντα. Στον ελεύθερο χρόνο της, απολαμβάνει να κυνηγάει τις δύο γάτες της στο σπίτι και να προσπαθεί να κρατήσει ζωντανά τα φυτά εσωτερικού χώρου της.

Schreibe einen Kommentar