Πώς να αερίσετε ένα γκαζόν

0
Πώς να αερίσετε ένα γκαζόν
κοντινό πλάνο μιας μηχανής αερισμού πυρήνα

Ο αερισμός ενός γκαζόν δεν είναι δύσκολος, αλλά αυτή η αγγαρεία περιποίησης γκαζόν μπορεί να είναι χρονοβόρα για να το κάνετε σωστά. Σε αυτόν τον οδηγό θα σας δείξουμε πώς να αερίζετε ένα γκαζόν, τα οφέλη του αερισμού και τους τύπους αερισμού.

Θα αναφέρουμε ακόμη και πότε είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να αερίσετε το γκαζόν σας. Συμβουλή: Αυτό εξαρτάται από τον τύπο του γρασιδιού σας.

Πρώτα, όμως, τι είναι ο αερισμός και πώς βοηθάει το γκαζόν σας;

Ο αερισμός δημιουργεί τρύπες στο συμπιεσμένο έδαφος, έτσι ώστε ο αέρας, τα θρεπτικά συστατικά και το νερό να μπορούν να φτάσουν στις ρίζες του χόρτου σας. Όταν το έδαφος είναι πολύ συμπαγές, το γρασίδι σας δεν θα έχει τη βέλτιστη πρόσβαση στους ζωτικούς πόρους που χρειάζεται για να ανθίσει και να είναι όσο πιο πράσινο γίνεται.

Πώς να αερίσετε το γκαζόν σας (σε 7 εύκολα βήματα)

1. Επιλέξτε ένα εργαλείο αερισμού

Το πρώτο βήμα για να αερίσετε ένα γκαζόν είναι να επιλέξετε ποιο εργαλείο θα χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εκτελέσετε αερισμό πυρήνα και αερισμό ακίδας. (Δεν είστε εξοικειωμένοι με τους τύπους αερισμού; Μετάβαση σε Core Aeration εναντίον Spike Aerationμετά κάντε κύλιση προς τα επάνω εδώ.)

Χειροκίνητος αεριστής πυρήνα: Σαν να πιέζετε το πόδι σας σε ένα φτυάρι, χρησιμοποιείτε το πόδι σας για να σπρώξετε έναν χειροκίνητο αεριστή πυρήνα στο έδαφος. Το χώμα ταξιδεύει μέσα από κούφια δόντια και ξεπροβάλλει ως βύσμα μήκους 2 έως 3 ιντσών (κάτι σαν εξαιρετικά παχύ μακαρόνια Play-Doh). Η χρήση ενός χειροκίνητου αεριστή πυρήνα σε μια μεγάλη αυλή μπορεί να αποδειχθεί κουραστική και χρονοβόρα.

Πυρήνα αερισμού push-back: Αυτό το εργαλείο είναι εξαιρετικό για τον αερισμό μιας μεγάλης αυλής. Πιέζετε αυτό το είδος πυρήνα αερισμού σαν χλοοκοπτικό, και υπάρχουν εκδόσεις με αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Πολλά καταστήματα οικιακών βελτιώσεων προσφέρουν ωριαία, ημερήσια ή εβδομαδιαία ενοικίαση πυρήνων αερισμού ώθησης.

Ρυμουλκούμενος αεριστής πυρήνα: Εάν δεν θέλετε να πιέσετε έναν χειροκίνητο αεριστήρα πυρήνα ή να σπρώξετε πίσω από έναν πυρήνα αερισμού, μπορείτε να συνδέσετε έναν συρόμενο πυρήνα αερισμού στο τρακτέρ γκαζόν σας.

Χειροκίνητος αεριστής ακίδας: Τα πιρούνια και τα πιρούνια φτυαρίσματος αποτελούν καλούς χειροκίνητους αεριστήρες ακίδων. Μπορεί ακόμη και να βρίσκονται στο υπόστεγο του κήπου σας, καθιστώντας ένα πιρούνι ή ένα πιρούνι φτυαριών μια εύκολη λύση για τον αερισμό της ακίδας.

Παπούτσια αερισμού με καρφιά: Προσαρμόζετε αυτά τα αιχμηρά „πέδιλα“ στα παπούτσια σας και περπατάτε στην αυλή σας για να δημιουργήσετε μικροσκοπικές τρύπες στο γκαζόν σας. Αυτή η μέθοδος αερισμού ακίδων μπορεί να φαίνεται γρήγορη και εύκολη, αλλά χρειάζεται ενέργεια για να πιέσετε τις αιχμές στο έδαφος.

Κυλιόμενος αεριστής ώθησης: Οι αιχμές σε έναν κυλιόμενο αεριστή ώθησης περιστρέφονται και τρυπούν τρύπες στο έδαφος καθώς πιέζετε αυτό το εργαλείο στο γρασίδι σας.

Ρυμουλκούμενος αεριστής ακίδας: Για να αερίσετε μια μεγάλη περιοχή με ακίδα με ευκολία, συνδέστε έναν αεριστήρα με ρυμουλκούμενο ακίδα στο πίσω μέρος του τρακτέρ γκαζόν σας.

2. Καλέστε πριν σκάψετε

Πριν σκάψετε στην αυλή σας, καλέστε το 811 λίγες μέρες νωρίτερα. Η εκ των προτέρων κλήση δίνει στους εργαζόμενους κοινής ωφέλειας αρκετό χρόνο για να επισημάνουν ή να ζωγραφίσουν περιοχές όπου υπάρχουν υπόγειες γραμμές κοινής ωφέλειας. Αποφύγετε τον αερισμό αυτών των περιοχών.

3. Ποτίστε το γκαζόν

Ποτίστε το γκαζόν με 1 ίντσα νερό μία ή δύο ημέρες πριν αερίσετε για να μαλακώσετε το χώμα. Να γιατί: Ο αερισμός του ξηρού εδάφους για τα κόκαλα είναι λιγότερο αποτελεσματικός και θα δώσει περισσότερη προπόνηση στα χέρια ή στα πόδια σας εάν χρησιμοποιείτε χειροκίνητο αεριστή πυρήνα ή παπούτσια αερισμού με ακίδες.

Μην παρακάνετε όμως το πότισμα πριν από τον αερισμό.

Εάν το χώμα είναι υγρό την ημέρα που σκοπεύετε να αερίσετε, περιμένετε άλλη μια μέρα. Ο αερισμός του υγρού εδάφους δημιουργεί ένα λασπώδες χάος, το οποίο μπορεί να καταστρέψει τα εργαλεία σας και να ακυρώσει τον σκοπό του αερισμού. Γιατί; Γιατί η λάσπη θα κλείσει τις τρύπες αερισμού.

4. Κεφαλές καταιονισμού σημαίας

Πριν αερίσετε ένα γκαζόν, επισημάνετε τις κεφαλές του ψεκαστήρα σας ώστε να γνωρίζετε πού βρίσκονται. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι ο αεριστής σας να βγάλει εκτός λειτουργίας το νέο σας (και ακριβό) σύστημα καταιονισμού!

5. Αερίστε ολόκληρο το γκαζόν

Αερίστε ολόκληρο το γρασίδι σας, όχι μόνο τα σημεία. Σταυρώστε την αυλή σας όπως κάνετε όταν σπέρνετε σπόρους ή όταν κόβετε το γκαζόν σας. Βεβαιωθείτε ότι το εργαλείο αερισμού σας ανοίγει τρύπες και σκάει βύσματα χώματος. Με έναν χειροκίνητο αεριστήρα, θα πρέπει να προσέχετε την απόσταση μεταξύ των οπών σας. Με άλλους αεριστήρες, μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία εάν το χώμα σας είναι πολύ συμπαγές.

Για παράδειγμα:

Εάν χρησιμοποιείτε ένα χειροκίνητος αεριστής –– όπως πιρούνι ή χειροκίνητος αερισμός πυρήνα –– βεβαιωθείτε ότι οι οπές αερισμού έχουν βάθος 2 έως 3 ίντσες και περίπου 3 ίντσες μεταξύ τους σε ολόκληρο το γρασίδι.

Οδηγήστε σας αεριστήρα ώθησης κατά μήκος του γκαζόν όπως θα κάνατε με ένα χλοοκοπτικό σπρώξιμο. Εάν το χώμα σας είναι πολύ συμπαγές, αερίστε το γκαζόν για δεύτερη φορά σε κάθετη κατεύθυνση, σαν να δημιουργείτε ένα πλέγμα.

Εάν χρησιμοποιείτε α ρυμουλκούμενος αεριστής, συνδέστε το στο τρακτέρ γκαζόν σας και αρχίστε να αερίζετε το γκαζόν σας. Εάν το χώμα σας είναι σφιχτά συμπαγές, μπορεί να χρειαστεί να αερίσετε την αυλή για δεύτερη φορά σε κάθετη κατεύθυνση.

6. Αφήστε βύσματα στο γκαζόν

Εάν χρησιμοποιήσατε α αεριστήρα πυρήνα, δεν χρειάζεται να αφαιρέσετε τα βύσματα στην αυλή σας. Τελικά θα στεγνώσουν και θα θρυμματιστούν, επαναφέροντας οργανική ύλη στο έδαφος. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να χαλάσουν τα βύσματα.

7. Εφαρμόστε Εδάφους Τροποποιήσεις ή Υπόβλεψη

Τώρα που ο αερισμός έχει εκθέσει περισσότερο από το χώμα του γρασιδιού σας, είναι η κατάλληλη στιγμή να προσθέσετε οποιοδήποτε απαραίτητο λίπασμα, λίπασμα ή σπόρους με σπόρους χόρτου (αν χρειάζεται).

Core Aeration εναντίον Spike Aeration

Αερισμός πυρήνα έναντι αερισμού ακίδας; Με λίγα λόγια, το γκαζόν σας πιθανότατα θα ωφεληθεί περισσότερο από τον αερισμό του πυρήνα παρά από τον αερισμό με ακίδα.

Να γιατί: Ο αερισμός με ακίδες προσφέρει μια βραχυπρόθεσμη λύση για συμπαγές έδαφος, ενώ ο αερισμός πυρήνα προσφέρει μια μακροπρόθεσμη λύση. Και σε αντίθεση με τον αερισμό πυρήνα, που ανακουφίζει το συμπαγές έδαφος για ολόκληρη την αυλή, ο αερισμός με ακίδα μπορεί αυξάνουν συμπίεση σε ορισμένα σημεία.

Αερισμός πυρήνα

Λοιπόν, γιατί συχνά προτιμάται ο αερισμός πυρήνα για μακροπρόθεσμη επιτυχία; Έχει να κάνει με το πώς γίνονται οι οπές αερισμού.

Εδώ είναι τα έργα πυρήνα αερισμού: Ο αερισμός του πυρήνα δημιουργεί τρύπες αφαιρώντας τα πώματα χώματος από το έδαφος. Οι τρύπες στο έδαφος επιτρέπουν στον αέρα, το νερό και τα θρεπτικά συστατικά να φτάσουν στις ρίζες και οι ρίζες μπορούν να αναπτυχθούν στον ανοιχτό χώρο.

Τα κοίλα δόντια ενός αεριστή πυρήνα έχουν διάμετρο περίπου τρία τέταρτα ίντσες και μπορούν να διεισδύσουν στο έδαφος περίπου 2 έως 3 ίντσες βάθος.

Πώς ο αερισμός του πυρήνα μειώνει τη συμπίεση: Φανταστείτε το γκαζόν σας σαν ένα γεμάτο δωμάτιο όπου οι άνθρωποι χτυπούν ο ένας τον άλλον, οι αγκώνες χτυπούν τα πλευρά και είναι μια πρόκληση να αναπνεύσετε. Ο πυρηνικός αερισμός „ανακουφίζει“ τον πολυσύχναστο χώρο απομακρύνοντας άτομα από το δωμάτιο. Με λιγότερα άτομα στο δωμάτιο, όλοι έχουν λίγο περισσότερο χώρο για να τεντώσουν τα χέρια τους και να αναπνεύσουν ευκολότερα.

Αερισμός Spike

Γιατί ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιού προτιμούν τον αερισμό με ακίδα; Είναι μια γρήγορη λύση.

Δεν έχετε χρόνο να νοικιάσετε αεριστή, αλλά το γκαζόν σας δείχνει σημάδια ότι το χώμα σας έχει συμπιεστεί; Τρέξτε στο υπόστεγο του κήπου και πιάστε το πιρούνι σας και ανοίξτε μερικές τρύπες στο έδαφος. Οι τρύπες θα δημιουργήσουν χώρο για νερό, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα.

Πώς λειτουργεί ο αερισμός της ακίδας: Ο αερισμός με ακίδα ανακουφίζει το συμπαγές έδαφος ανοίγοντας τρύπες στο έδαφος. Οι τρύπες θα δημιουργήσουν χώρο για νερό, οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα.

Εδώ είναι το μειονέκτημα: Ο αερισμός με ακίδα ανοίγει τρύπες αλλά δεν αφαιρεί καθόλου χώμα. Αντίθετα, τα συμπαγή δόντια του εργαλείου αερισμού (ή των παπουτσιών) σπρώχνουν το έδαφος περαιτέρω στο έδαφος και προς τα πλάγια.

Οι ακίδες δημιουργούν τελικά μικρούς θύλακες χώρου ενώ αυξάνουν τη συμπίεση του εδάφους γύρω από τις πλευρές των οπών. Οι συμπαγείς πλευρές γύρω από τις τρύπες εξακολουθούν να εμποδίζουν σημαντική ποσότητα αέρα, νερού και θρεπτικών ουσιών να φτάσει στις ρίζες.

Δεν είστε σίγουροι πώς ο αερισμός της ακίδας αυξάνει τη συμπύκνωση; Ας δούμε το παράδειγμα του πολυσύχναστου δωματίου.

Πώς ο αερισμός της ακίδας αυξάνει τη συμπίεση: Φανταστείτε αν οι άνθρωποι στο δωμάτιο δημιουργούσαν μικρές τσέπες ανοιχτού χώρου από το sπου έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους. Κανείς δεν απομακρύνεται από το δωμάτιο, κάτι που τελικά κάνει το δωμάτιο να νιώθει πιο γεμάτο (και συμπαγές) από πριν, παρά τον ελεύθερο χώρο.

Οφέλη από τον πυρήνα αερισμού

Γνωρίζετε ότι ο αερισμός του πυρήνα είναι μια σημαντική εργασία φροντίδας χλοοτάπητα, αλλά πώς ωφελεί το γκαζόν σας;

5 τρόποι με τους οποίους ο πυρήνας αερισμός βοηθά το γκαζόν σας

  1. Εμπλουτίζει το έδαφος: Όταν το έδαφος γίνεται συμπαγές, συμπιέζεται τόσο σφιχτά μεταξύ τους που το νερό, το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να κινηθούν μέσα στο έδαφος. Ο αερισμός δημιουργεί μικρές τρύπες που επιτρέπουν στο οξυγόνο, τα θρεπτικά συστατικά και το νερό να διεισδύσουν στο έδαφος.
  2. Βελτιώνει την ανάπτυξη των ριζών: Οι ρίζες των χόρτων αγωνίζονται να αναπτυχθούν σε συμπαγές έδαφος. Η διαδικασία αερισμού χαλαρώνει το έδαφος και ενθαρρύνει την ανάπτυξη των ριζών.
  3. Μειώνει τη συσσώρευση αχύρου: Ο αερισμός του γκαζόν διεισδύει στο αχυρόχωμα και βοηθά στην ελαχιστοποίηση της συσσώρευσής του. Το thatch είναι η νεκρή και ζωντανή οργανική ύλη που συσσωρεύεται μεταξύ της επιφάνειας του εδάφους και των λεπίδων του γρασιδιού. Όταν το άχυρο γίνεται πολύ παχύ, εμποδίζει το νερό, τα θρεπτικά συστατικά και τον αέρα να φτάσουν στο έδαφος.
  4. Οφέλη από γαιοσκώληκες: Το συμπαγές έδαφος δυσκολεύει τους γαιοσκώληκες να εκτελούν τα ευεργετικά τους καθήκοντα. Για παράδειγμα, οι γαιοσκώληκες βοηθούν στον έλεγχο της αχύρου του χλοοτάπητα, αλλά το συμπαγές έδαφος μειώνει την ικανότητά τους. Όταν το άχυρο αφήνεται ανεξέλεγκτο, δημιουργεί ένα έδαφος αναπαραγωγής για παράσιτα και ασθένειες.
  5. Μειώνει τα προβλήματα αποχέτευσης: Όταν το συμπαγές έδαφος εμποδίζει το νερό να εισχωρήσει στο έδαφος, αυτό προκαλεί προβλήματα αποστράγγισης. Οι λακκούβες, η απορροή και η διάβρωση του εδάφους είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν μετά τον αερισμό.

Πότε να αερίσετε το γκαζόν σας

Η καλύτερη στιγμή για να αερίσετε το γρασίδι σας είναι κατά τη διάρκεια της ενεργού καλλιεργητικής περιόδου του γρασιδιού σας. Ο αερισμός είναι μια επεμβατική θεραπεία και το γρασίδι σας θα επουλωθεί καλύτερα όταν το γρασίδι μεγαλώνει ενεργά.

Αν εσύ καλλιεργούν γρασίδι ζεστής εποχήςόπως η Zoysia ή η βερμούδα, η καλύτερη εποχή του χρόνου για να αερίσετε το γκαζόν είναι καλοκαίρι.

Αν εσύ καλλιεργούν γρασίδι δροσερής εποχήςόπως η φέσουα ή το μπλουγκράς του Κεντάκι, η καλύτερη εποχή του χρόνου για να αερίσετε το γκαζόν είναι πτώση.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τον αερισμό γκαζόν

1. Πόσο συχνά πρέπει να αερίζω το γκαζόν μου;

Εάν το γκαζόν σας έχει βαρύ αργιλώδες έδαφος, μπορεί να χρειαστεί να το αερίζετε μία φορά το χρόνο. Εάν έχετε αμμώδες έδαφος ή το χώμα σας δεν συμπιέζεται εύκολα, συνήθως αρκεί ο αερισμός μία φορά κάθε τρία χρόνια.

2. Ποια είναι μερικά σημάδια που δείχνουν ότι το γκαζόν μου χρειάζεται αερισμό;

Αυτά είναι κοινά συμπτώματα ή ενδείξεις ότι το χώμα σας είναι συμπαγές:

— Το γρασίδι αραιώνει ή κιτρινίζει
— Σε χαμηλές περιοχές της αυλής σχηματίζονται λακκούβες
— Το νερό τρέχει γρήγορα σε υπερυψωμένες περιοχές της αυλής σας
— Το γρασίδι σου μεγαλώνει αργά ή καθόλου
— Η αυλή σας έχει κομμάτια γυμνού χώματος όπου δεν φυτρώνουν ζιζάνια και γρασίδι
— Το γκαζόν σας έχει ένα παχύ, σπογγώδες στρώμα αχύρου
— Το γκαζόν σας έχει συχνά προβλήματα με παράσιτα και ασθένειες
— Είναι δύσκολο να κολλήσεις ένα κατσαβίδι στο χώμα

3. Τι προκαλεί το συμπαγές έδαφος;

Η συμπύκνωση συμβαίνει όταν τα σωματίδια του εδάφους συμπιέζονται μεταξύ τους και ο χώρος των πόρων μειώνεται.

Ακολουθούν μερικές κοινές αιτίες συμπαγούς εδάφους:

Μεγάλη κίνηση πάνω από το γκαζόν από ανθρώπους, κατοικίδια, εξοπλισμό ή οχήματα
Ένα κατασκευαστικό έργο πρόσφατα ολοκληρώθηκε στο ακίνητο
Υψηλά επίπεδα βροχόπτωσης ή υπερβολικό πότισμα
Το χώμα σας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άργιλο (Δείτε τον Οδηγό μας για τους τύπους εδάφους)
Υπερ-όργωμα του εδάφουςειδικά όταν είναι πολύ υγρό ή πολύ στεγνό
Ανάμιξη άμμου σε πηλό σόιl (αυτό μπορεί να δώσει στο χώμα σας α σκυρόδεμα υφή)

4. Πώς μπορώ να αποτρέψω το συμπαγές έδαφος;

Εγκαταστήστε μονοπάτια πεζοπορίας που ανακατευθύνουν την κυκλοφορία των πεζών μακριά από το γρασίδι
Μην παρκάρετε ή οδηγείτε αυτοκίνητα ή βαρύ εξοπλισμό πάνω από το γκαζόν
Μην ποτίζετε ή υπερποτίζετε το γκαζόν σας. (Εκτελέστε το σωστό πότισμα)
Μην υπεροργίζετε το χώμα. ΕγώΕάν πρέπει να χαλαρώσετε το έδαφος, προσθέστε οργανική ύλη, όπως λίπασμα, μούχλα φύλλων ή τύρφη αντί για άμμο.
Αλλαγή μοτίβων κοπής συχνά ή επιλέξτε ένα ελαφρύ χλοοκοπτικό.

Αλλη επιλογή? Προσλάβετε έναν επαγγελματία για αερισμό γκαζόν

Ο αερισμός ενός χλοοτάπητα δεν είναι δύσκολος, αλλά αυτή η αγγαρεία περιποίησης γκαζόν μπορεί να είναι χρονοβόρα για να το κάνετε σωστά – ειδικά αν χρησιμοποιείτε χειροκίνητο αεριστή πυρήνα. Εάν ο αερισμός του γκαζόν σας δεν είναι ο τρόπος που θέλετε να περάσετε μερικές ώρες (ή περισσότερες), προσλάβετε έναν επαγγελματία φροντίδας γκαζόν LawnStarter για να το κάνει για εσάς.

Πόσο κοστίζει ο αερισμός; Λοιπόν, αυτό εξαρτάται από το μέγεθος της αυλής σας και τη μέθοδο που χρησιμοποιείτε, αλλά ο αερισμός του γκαζόν κοστίζει από 65 έως 239 $, με τους περισσότερους ιδιοκτήτες σπιτιού να πληρώνουν 174 $.

Κύρια φωτογραφία: Shutterstock

Τζέιν Πέρνελ

Τζέιν Πέρνελ

Η Jane Purnell είναι ανεξάρτητη συγγραφέας και ηθοποιός στη Νέα Υόρκη. Κέρδισε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και απολαμβάνει ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ γαλλικού τύπου.

Schreibe einen Kommentar