Πότε να γονιμοποιήσετε το γκαζόν σας

0
Πότε να γονιμοποιήσετε το γκαζόν σας
Σημάδι στο γρασίδι που διαβάζει "Λιπάνετε το γκαζόν σας"

Εάν γονιμοποιήσετε το γκαζόν σας τη λάθος εποχή του χρόνου, μπορεί επίσης να μην το λιπάνετε καθόλου. Λοιπόν, ποια είναι η σωστή εποχή του χρόνου; Αυτό εξαρτάται από την καλλιεργητική περίοδο του τύπου του χόρτου σας. Αυτός ο οδηγός περιγράφει λεπτομερώς πότε πρέπει να λιπάνετε το γρασίδι σας, είτε έχετε γρασίδι δροσερής ή ζεστής εποχής.

Λάβετε τη διαφήμιση Sunday Smart Lawn Plan

Πόσο συχνά πρέπει να λιπαίνετε το γκαζόν σας;

Λιπαίνετε το γρασίδι σας δύο έως τέσσερις φορές κάθε χρόνο. Χρησιμοποιήστε ένα λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης εάν είναι δυνατόν. Τα λιπάσματα βραδείας αποδέσμευσης προσθέτουν θρεπτικά συστατικά στο έδαφος σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, έτσι τα αποτελέσματα διαρκούν περισσότερο και δεν χρειάζεται να εφαρμόζετε λίπασμα τόσο συχνά.

Ανεξάρτητα από το είδος του γρασιδιού που έχετε, η πρώτη σας εφαρμογή λιπάσματος θα πρέπει να είναι στις αρχές της άνοιξης, όταν το γκαζόν πρασινίζει μετά τον χειμερινό λήθαργο. Μετά από αυτό, ωστόσο, το πρόγραμμα γονιμοποίησής σας θα εξαρτηθεί από τον τύπο του χόρτου σας.

Χάρτης των Ηνωμένων Πολιτειών που δείχνει γρασίδι δροσερής περιόδου, γρασίδι θερμής περιόδου και ζώνες μετάβασης.

Πότε να γονιμοποιήσετε χόρτα δροσιάς εποχής

Τα χόρτα της δροσερής εποχής αναπτύσσονται πιο ενεργά στις ψυχρότερες θερμοκρασίες της άνοιξης και του φθινοπώρου, επομένως αυτές είναι οι καλύτερες στιγμές για λίπανση. Τα χόρτα της δροσερής εποχής αναπτύσσονται στο βόρειο τμήμα των ΗΠΑ και δεν μπορούν να επιβιώσουν στην ακραία ζέστη των καλοκαιριών του νότου.

Πρόγραμμα λιπασμάτων γκαζόν για χόρτα δροσερής περιόδου

Αρχή της άνοιξης: Όταν το γρασίδι πρασινίζει μετά το χειμώνα, συνήθως τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, ανάλογα με το έτος και το πού ζείτε

Πρώιμο φθινόπωρο: Η έναρξη της δεύτερης ενεργούς περιόδου ανάπτυξης, συνήθως αρχές Σεπτεμβρίου

Αργά το φθινόπωρο: Τουλάχιστον 6 εβδομάδες πριν από τον πρώτο αναμενόμενο παγετό στην περιοχή σας, συνήθως τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου ανάλογα με το έτος και τον τόπο διαμονής σας

  • Μπλουγκράς του Κεντάκι
  • Φέσκους
  • Πολυετής ρίγας

Πότε να γονιμοποιήσετε χόρτα θερμής εποχής

Τα χόρτα της θερμής εποχής αναπτύσσονται πιο ενεργά το καλοκαίρι. Είναι καλύτερο να δίνετε λίπασμα στα χόρτα της θερμής εποχής στην αρχή της καλλιεργητικής τους περιόδου στα τέλη της άνοιξης και ξανά το καλοκαίρι.

Πρόγραμμα λιπασμάτων γκαζόν για χόρτα θερμής περιόδου

Αρχή της άνοιξης: Όταν το γρασίδι πρασινίζει μετά το χειμώνα, συνήθως τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, ανάλογα με το έτος και το πού ζείτε

Αρχές καλοκαιριού: Όταν η ανάπτυξη του χόρτου επιταχύνεται, αλλά πριν από την έναρξη της έντονης καύσωνα του καλοκαιριού, συνήθως αρχές Ιουνίου

Πρώιμο φθινόπωρο: Τουλάχιστον 6 – 8 εβδομάδες πριν από τον πρώτο αναμενόμενο παγετό, συνήθως κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο

  • Βερμούδα
  • Ζωυσία
  • Άγιος Αυγουστίνος
  • Σαρανταποδαρούσα
  • Χαλόχορτο
  • Μπαΐα

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με το Πότε να γονιμοποιήσετε το γκαζόν σας

1. Πρέπει να κάνετε λίπανση πριν ή μετά το κόψιμο του χλοοτάπητα;

Λιπάνετε αμέσως μετά το κούρεμα του χλοοτάπητα, ώστε το λίπασμα να έχει τον περισσότερο δυνατό χρόνο για να διασπαστεί στο έδαφος πριν έρθει η ώρα να θερίσει ξανά.

Επαγγελματική συμβουλή: Όταν κόβετε το γρασίδι, αφήστε τα αποκομμένα γρασίδι να διασπαστούν στο έδαφος για να προσθέσετε ακόμη περισσότερα θρεπτικά συστατικά και να βελτιώσετε τη δομή του εδάφους.

2. Ποια ώρα της ημέρας πρέπει να λιπαίνω το γκαζόν μου;


Λιπάνετε το γκαζόν σας το πρωί ή νωρίς το βράδυ όταν ο ήλιος δεν είναι τόσο έντονος και οι θερμοκρασίες είναι πιο κρύες. Η λίπανση του γκαζόν σας όταν ο ήλιος είναι σε πλήρη έκρηξη στη μέση της ημέρας μπορεί να οδηγήσει σε κάψιμο του χόρτου, ειδικά το καλοκαίρι.

3. Πότε πρέπει να σπέρνετε και να λιπάνετε το γκαζόν σας;

Ο καλύτερος χρόνος για να σποράσετε γρασίδι δροσερής εποχής είναι αρχές φθινοπώρου, όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι μεταξύ 50 και 60 βαθμών. Φυτέψτε νέους σπόρους τουλάχιστον 45 ημέρες πριν από τον πρώτο αναμενόμενο παγετό στην περιοχή σας, ώστε τα σπορόφυτα να έχουν χρόνο να φυτέψουν πριν από το χειμώνα.

Η καλύτερη εποχή για να σπαρθεί το γρασίδι της ζεστής εποχής είναι στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι μεταξύ 65 και 75 βαθμών. Μην περιμένετε πολύ αργά μέσα στη χρονιά, γιατί η έντονη ζέστη του μεσοκαλοκαιριού θα μπορούσε να καεί το ευαίσθητο νέο γρασίδι πριν προλάβει να εδραιωθεί.

Ανακατέψτε το αρχικό λίπασμα στο χώμα σας πριν φύτευση νέων σπόρων χόρτου. Προσθέστε άλλη μια εφαρμογή αρχικού λιπάσματος περίπου 6 – 8 εβδομάδες μετά τη φύτευση.

Πώς να γονιμοποιήσετε το γκαζόν σας

Το πρώτο βήμα για τη λίπανση του γκαζόν σας είναι να καταλάβετε πότε να το κάνετε. Ελεγχος!

Στη συνέχεια, πρέπει να αποφασίσετε ποιο λίπασμα γκαζόν είναι καλύτερο για τις ανάγκες του γκαζόν σας. Πόσο άζωτο, φώσφορο και κάλιο χρειάζεται το χώμα σας; Είναι καλύτερο για εσάς το κοκκώδες ή το υγρό λίπασμα; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των οργανικών λιπασμάτων; Βρείτε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις στον οδηγό μας για το Πώς να επιλέξετε το σωστό λίπασμα για το γκαζόν σας.

Μόλις αγοράσετε το λίπαμά σας, είστε έτοιμοι να δείτε αυτό το σόου στο γκαζόν. Για συμβουλές σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές, ανατρέξτε στην αναλυτική περιγραφή του Πώς να γονιμοποιήσετε το γκαζόν σας.

Όταν έχεις βαρεθεί να δουλεύεις στην αυλή σου, του LawnStarter’s τοπικοί επαγγελματίες φροντίδας γκαζόν είναι εδώ για να βοηθήσουν. Είναι διαθέσιμα για εβδομαδιαία ή δύο εβδομαδιαία υπηρεσία κοπής γκαζόν.

Κύρια φωτογραφία: Shutterstock

Τζόρνταν Αρντοΐν

Τζόρνταν Αρντοΐν

Ο Jordan Ardoin είναι συγγραφέας και λάτρης των φυτών εσωτερικού χώρου με καταγωγή από τη Φλόριντα. Στον ελεύθερο χρόνο της, απολαμβάνει να κυνηγάει τις δύο γάτες της στο σπίτι και να προσπαθεί να κρατήσει ζωντανά τα φυτά εσωτερικού χώρου της.

Schreibe einen Kommentar